dinsdag 22 februari 2011

Heb jij een e mail adres of een female adres?



Aan studenten of starters vertel ik in mijn workshops meestal nog dat breezersletjeuh1991 @ hotmail.ofzo harstikke grappig is voor je Facebook vrienden maar niet meer zo geschikt als je gaat solliciteren. Dan wordt er hard gelachen maar heb het idee dat ik toch nog een paar blozende wangen snel zie wegduiken... Toch zeg ik het hier ook nog maar even want het blijkt toch nog best moeilijk om een goed emailadres te kiezen.

Weet je dat zelfs je emailadres een onderdeel van je personal brand kan zijn?

Want hoe je emailadres er uit ziet, zegt ook veel over jou! Ik neem aan dat je serieus wilt overkomen dus laat je gedachten er even over gaan! Graag geef ik je wat leuke voorbeelden en overdenkingen mee met hier en daar wat persoonlijke ergernissen. Hopelijk nuttig, als je de keuze nog (of weer) moet maken.

Wat zijn de do's en don'ts van een goed emailadres voor zakelijk gebruik?


Don'ts!

Gezamelijk emailadres met je partner
We kennen ze wel he: henkeningrid@home.nl. Persoonlijk heb ik nooit de behoefte gehad om me samen met mijn partner te profileren in mijn emailadres. Het is maar de vraag van wie dat adres dan eigenlijk is? Als ik een cliënt wil mailen, dan ben ik er graag zeker van dat mijn bericht alleen bij haar terecht komt. En datzelfde geldt natuurlijk ook als jij gaat solliciteren. Als je zo'n emailadres gebruikt voor je vrienden is dat prima, maar houd het vooral voor persoonlijk gebruik!

Bovendien, ladies.... laat ook in je emailadres zien dat jij een zelfstandige vrouwelijke professional bent en geen aanhangsel van Henk! Neem dus je eigen female adres :-)

De familie....
Nog ingewikkelder dan Henk en Ingrid is het adres van de FamilieKnots@home.nl. Want hier zijn nog meer belanghebbenden betrokken. Wederom, prima voor persoonlijk en familiegebruik maar niet voor zakelijk of bijv. voor het inschrijven voor een zakelijke nieuwsbrief of event! ....and I hate to admit it, maar er zijn nog steeds vooroordelen in de omloop over vrouwen op de werkvloer met een gezin, dus je zal maar net zo'n kluns als beslisser treffen.

Ingewikkelde cijfer-lettercombinaties
Ja, identiteitsdiefstal komt helaas voor, maar om jezelf nu helemaal anoniem te maken en om te dopen tot fsDf X_124dc-ode@home.nl of andere ingewikkelde constructies die lijken op captcha codes is ook wel weer wat overdreven. Beperk de moeilijk te kraken woorden tot je password, daar is dat goed, aan te raden zelfs! Een moeilijk te lezen emailadres kan leiden tot tikfouten en dan mis je misschien net de boot!

Een lollige emailadres
Over breezersletjeuh hoef ik het niet meer te hebben. toch? I rest my case...
Hoewel... ook namen die uit Suske en Wiske of snoepwinkels lijken te komen of bedoeld te lijken zijn voor dubieuze datingsites zijn natuurlijk niet handig en eigenlijk helemaal niet lollig!! Furrykittengirl@hotmail.com bewaar je maar voor je (geheime) minnaar(s) ;-D




Meer dan 1 adres vermelden
Het is niet handig om op je cv of correspondentie meerdere adressen te vermelden. Maak gewoon een keuze want als de beslisser jouw wil mailen, dan is 1 deugdelijk adres voldoende. Bij 2 slaat de twijfel toe. Als je in een sollicitatieperiode zit, zorg er dan gewoon voor dat je je specifieke email dagelijks checkt dan komt het helemaal goed!


Constant veranderen van provider
Soms heb je het nu eenmaal niet in de hand, maar een "digitaal verhuisbericht" verstuur je liever niet al te vaak. Maar zeker naar zakelijke relaties of potentiële werkgevers is het niet handig om steeds maar weer je digitale spoor te wijzigen, je bent de NS toch niet? En hoewel het jaren terug not-done was om een Hotmail account zakelijk te gebruiken, is dat nu vrij normaal. Al met al heb ik al meer dan 12 jaar mijn hotmail account in ongewijzigde staat en dat is lekker stabiel en altijd handig om achter de hand te hebben. Gebruik naar zakelijke relaties dus een emailadres waarvan je vrij zeker kan weten dat die nog jaren meegaat!

Do's!

Voor de do's is het allemaal wat makkelijker en korter want eigenlijk kun je maar 1 ding het beste wel doen: je echte naam gebruiken! Lekker duidelijk en bevorderlijk voor je vindbaarheid!

Voornaam, achternaamIn het meest ideale geval heb je natuurlijk gewoon een emailadres met je voornaam en achternaam, in de juiste volgorde. Aan elkaar of eventueel gescheiden door een punt, streepje of een underscore. (hoewel ik zelf het land heb aan underscores om onduidelijke redenen)

Als je een emailadres gaat aanvragen kun je meestal verschillende combinaties proberen om te kijken of die vrij zijn. Vermijd als het kan willekeurige nummers of je geboortedatum (denk weer aan leeftijdsdiscriminatie!). Als je een web based email account wilt aanmaken via Google, Hotmail, Yahoo etc. ga dan eerst alle aanbieders proberen of jouw naam nog beschikbaar is.

Emailadres gekoppeld aan domein
Ook ik heb het emailadres dat gekoppeld is aan mijn eigen domein vrij standaard en onpersoonlijk gehouden. Zoals zovelen is het info@.....
Achteraf gezien heb ik daar best spijt van en zou ik het wel willen veranderen in iets orginelers zoals start@makingsense.nl of tessa@makingsense.nl (of doe eens heel gek: expresjezelf@makingsense.nl). Want dat is toch net even iets anders dan de rest.
Info@... heeft wel het voordeel dat als mensen twijfelen, info de meest logische keuze is.
Als je meerdere locaties hebt kun je natuurlijk ook plaatsnaam@domeinnaam gebruiken.
En als er meerdere ontvangers zijn op het domein is de voornaam.achternaam constructie natuurlijk weer het duidelijkst!

En ... weet je al wat het gaat worden???






2 opmerkingen:

Karin zei

Dan doe ik het helemaal zo slecht nog niet :)
Ik gebruik bij sollicitaties altijd mijn eigen domein karin(apenstaartje)lings.nl en dat komt dan bij mijn gmail uit welke mijn voor en achternaam is. Overigens heb ik zowel een e-mailadres met mijn getrouwde achternaam als eentje (mijn oude dus eigenlijk) met mijn meisjesnaam. En gebruik ik de eerste. Officieel is mijn naam na trouwen "mijn mans naam - Meisjesnaam" maar voor e-mail vond ik dat toch wat veel van het goede.
Als je henkeningrid@watdan.ook niet geschikt vind wat denk jij dan van ingrid.achternaam-meisjesnaam@watdan.ook?

Tessa Faber zei

Ja daar heb je weer een hele andere kwestie die alleen maar weer geldt voor vrouwen en personal branding... Wat doe je met je getrouwde naam... ga je die professioneel gebruiken of alleen prive?
Dat is een keuze die je zelf moet maken. Heb je door je getrouwde naam ineens een veel uniekere naam, dan is het de moeite van het verkennen waard, personal branding wise...
Ik zou met de naam van mijn man wel ineens een unieke en allitererende naam hebben... als Tessa Faber heb ik vele, vele naamgenoten...maar ja, ik blijf uniek natuurlijk ;-)
Ik ben zelf geen fan van getrouwde EN meisjesnaam... vind ik zelf wat ouwerwets...
Maar nogmaals: dat is iets wat je voor jezelf kunt besluiten.
Bedenk je wel: ik hoop dat je eeuwig gelukkig blijft met je man, maar wat ga je doen als dat niet zo is? Wat mij betreft reden om professioneel gezien je eigen naam te blijven gebruiken, want daarvan weet je 100% zeker dat die tot de dood bij je hoort!!