woensdag 18 juni 2014

5 Personal branding tips: wat je van "foodporn" kunt leren....

Vandaag weer eens lekker geluncht met mijn concullega's op mijn sfeervolle kantoor Good Place 2 Work.

De gesprekken gaan overal en nergens over: van ondernemersdilemma's, zakelijke uitdagingen, boodschappen doen, werk en privé balanceren, voetballen tot vakantieplannen. Vandaag kwam o.a. brood ter sprake. Ik heb een lekker zuurdesem brood gehaald bij C1000 waar ik normaal gesproken nooit boodschappen doe, want ik vind het niet zo'n prettige winkel. Collega-coach Marijn vroeg me "waarom" en op dat moment kwam ik niet verder dan het gevoel dat ik het gewoon niet zo'n complete en mooie winkel vind als de Albert Heijn.

Toen we de lunchspullen (bij GP2W altijd van AH) opruimden viel me ineens iets op:


De ham was sappig en ambachtelijk gegrild en had een mooi label met een houtnerf. De geitenkaas is een specialiteit, op een speciale sticker te zien!  De filet americain was smeuïg, de cherrytomaatjes fris en sappig en de selleriesalade zelfs frisknapperig.

Nou daar loopt het water je al van in de mond, voordat je de verpakking open hebt gemaakt. Sterker nog, het verleidt je in de winkel al om een aankoop te doen.

En toen realiseerde ik me waarom ik liever bij de AH winkelde dan bij de C1000.
De AH verkoopt zijn producten door er speciale, bijna menselijke eigenschappen aan toe te voegen....
Bij de C1000 is de ham gewoon ham, de kaas gewoon kaas en hebben de producten allemaal hetzelfde labels en feitelijke omschrijvingen.

Met andere woorden: wij, ik en alle andere consumenten,  worden natuurlijk gewoon figuurlijk genaaid -and I use the term lightly- door al die foodporn. Verleidelijke namen, plaatjes, verpakkingen en -gezonde- labels en kenmerken om ons psychologisch te beïnvloeden dit product te kopen.... "framing" heet dat in communicatietermen.

(nu kan ik een blog schrijven over hoe slecht de voedingsindustrie is en wat gezond eten is, maar dat is niet mijn vakgebied dus soit) 


Ik doe er zelf ook aan mee natuurlijk. Ik kook graag en houd er van af en toe eens een mooie foto te plaatsen van mijn creaties op Instagram. Maar natuurlijk wel met de juiste belichting, filter en vanuit de beste hoek genomen. En de foto's van de onverantwoorde vrijdag frietdag laat ik natuurlijk weg.

Is mijn eten daardoor lekkerder of beter?
Zijn de vleeswaren van de Albert Heijn lekkerder dan die van de C1000?


Misschien niet (maar smaken zullen altijd blijven verschillen), maar ze vallen wel op doordat ze zich onderscheiden in taal, uiterlijk en aantrekkelijkheid..... en dat maakt veel mensen onbewust (!!!!) nieuwsgierig en koopbereid!


Wat kunnen wij hier nu van leren, spelende vrouw?

Hoe zorg jij dat je de aandacht trekt van een koopbereide organisatie of opdrachtgever?

  • Wees de sappige ham en die knapperige salade! 
Door een eigenschap toe te voegen aan jouw headline op Linkedin of bovenaan je cv, onderscheid je je gelijk van je vakgenoten. Wees dus een innovatieve ICT'er, een lachende loopbaancoach, een sprankelende secretaresse, die pittige projectmanager of verfrissende facilitair medewerker.
Allitereren werkt nog eens extra verleidelijk! Roep zo "onbewust" de gewenste emotie op bij de beslisser!

  • Laat dat leuke extraatje zien om jouw gewenste koper te overtuigen!  
Zorg dat die onderscheidende factor wel relevant en interessant is voor jouw doelgroep. Ben je een boekhouder, dan is de toevoeging creatief niet heel verstandig, tenzij je in een bepaald circuit wilt werken. Zo niet, gebruik dan wel die pakkende, opvallende kop zoals die van Anja:"Creatief talent en boekhoudkundig professional die beide vakgebieden niet met elkaar verwisselt"

  • De verpakking is wèl belangrijk om de inhoud te verkopen! 
Een aantrekkelijke verpakking is nu eenmaal wel het eerste dat anderen zien, de inhoud komt later. Zorg dus ook in je uitstraling, kleding en hele uiterlijke presentatie dat men eerst nieuwsgierig wordt en dat die uitstraling ook past bij wat je aan inhoud zichtbaar wilt maken en verkopen!
Dat betekent dus ook dat een mooi en opvallend vormgegeven cv echt kan werken om jezelf te laten zien en iets van jou als persoon zichtbaar maakt. Als het maar bij jou en je doelgroep past!


  • Laat de koper gelijk zien wat ie krijgt!
Staat er op een boek "Boek"?  Nee, want we zien heus wel dat het een boek is. Waarom dan met koeienletters "CV" boven je cv zetten? Begin gelijk te vertellen wat de cv te koop heeft.
Niets zo vervelend voor een recruiter of organisatie om een cv te moeten doorspitten zonder te weten wat de bezitter ervan nu eigenlijk wil aanbieden. Zie het als je persoonlijke offerte en val met de deur in huis: dit cv verkoopt een daadkrachtige officemanager met internationale ervaring!
De cv ook opslaan onder deze titel en de beslisser ziet al 2 keer wat er te koop is en gaat de cv vervolgens ook met die informatie in het achterhoofd lezen. Dan hoef je alleen nog maar een aantal aanwijzingen te geven die jouw binnenkomer ondersteunen! What you see is what you get!
dummy cv, foto van MLB foto

Maak je persoonlijke profiel niet lang, 2 of 3 regels is zat, 2 of 3 onderscheidende ingrediënten is genoeg!
Bijna niemand leest graag de ellenlange ingrediëntenlijst en informatie op de zijkant van de verpakking, toch? Houd het kort en krachtig!

  • Die Albert Heijn die past nog steeds op op de kleintjes.... 
En ook al gebruiken ze deze "pay off" al lang niet meer, iedereen kent hem!!
Net als die van L'oréal.. "....omdat je het waard bent". En mijn eigen motto "Ontdek wie je bent en wees het dan expres" leidt inmiddels ook zijn zelftstandige leven en doet mijn personal brand goed!
Bedenkt voor de gein (doe eens gek) nu eens wat jouw motto of one-liner zou kunnen zijn.
En dat is dus niet: "wees jezelf, wat er zijn al genoeg anderen" want die kennen we inmiddels wel.... wees oorspronkelijk!

Zo zie je maar weer dat bijna alles in mijn ondernemersleven mij inspireert, zelfs foodporn!

  • Welke van deze voorbeelden pas jij al toe en hoe? 
  • Wat ga je vandaag nog toepassen? 
  • Waar zet jij jezelf "te koop" en voor wie? 
  • Ben jij eigenlijk nog wel houdbaar op de arbeidsmarkt? 

Ontdek wie je bent en start Making Sense!

Geen opmerkingen: