vrijdag 7 augustus 2009

Hoe verkoop je je enthousiasme??Als je het mag geloven als recruiter dan is werkelijk iedere sollicitant enthousiast.
Het is volgens mij het meeste gebruikte woord in sollicitatiebrieven. Soms zelfs in iedere alinea een paar keer...

Gelukkig ben ik zelf ook jarenlang een hele enthousiaste sollicitant geweest dus ik weet er alles van af en ik begrijp het wel. Je ziet een vacature waarvan je denkt: “wow, dat lijkt mij een gave baan, die MOET ik hebben want die is me op het lijf geschreven!” Je gaat achter je pc zitten om een brief te schrijven waaruit moet blijken dat ze jou moeten hebben, want jij ben echt super enthousiast over deze functie-omschrijving. Dus schrijf je dat je vreselijk enthousiast bent over deze baan.

Maar er solliciteren een heleboel mensen naar die ene droombaan, zeker nu, en allemaal zijn ze erg enthousiast en dat schrijven ze ook in hun brief. De selecteur ziet het woord enthousiast zo vaak voorbij komen dat het een leeg, nietszeggend woord is geworden.


Je kunt het dus net zo goed niet gebruiken want het heeft geen onderscheidende waarde meer. Totaal niet. Integendeel, bij sommige niet zulke-hele-enthousiaste recruiters roept het misschien zelfs wel een weerzin op.

Maar hoe laat je dan merken dat je enthousiast bent, zonder dat je dit zegt?

Nou dat is dus eigenlijk vreselijk makkelijk: wees gewoon enthousiast en laat jezelf zien!

Laat je enthousiasme blijken uit andere dingen. Enthousiasme is namelijk een emotie en eigenschap die zowel verbaal als non-verbaal heel makkelijk te herkennen is.

In mijn allereerste training als recruiter over gesprekstechnieken had de trainer het over “meelopers”. Meelopers zijn eigenschappen die een kandidaat niet perse zelf benoemt maar die overduidelijk uit hun schriftelijke of mondelinge presentatie naar voren komen. Want zelfs als je je anders probeert voor te doen dan je bent, zullen sommige eigenschappen toch aan de oppervlakte komen (onzekerheid is daar ook een -naar- voorbeeld van).
Authenticiteit kun je niet faken....

Zelf gebruik ik het woord enthousiast inmiddels nergens meer om mijzelf te beschrijven. Maar het grappige is dat mensen die nu voor het eerst kennis met mij maken (zowel online als offline), gelijk beginnen over mijn enthousiasme en gedrevenheid. Ik weet dus dat ik een van mijn belangrijkste kernwaarden niet meer hoef te benoemen, omdat ik het gewoon ben.

Dit kun je ook toepassen in je motivatiebrief. Het woord enthousiast is eigenlijk heel “inner-directed”, want het gaat over jou. Het is veel nuttiger om in een motivatiebrief er voor te zorgen dat niet jij, maar juist de lezer enthousiast wordt. Maak het dus "other-directed".


Dat kun je doen door het AIDA principe toe te passen en jezelf te verkopen als merk.

Zo hielp ik een jonge afgestudeerde onlangs om zichzelf als junior brand manager aan te prijzen. Zij had een prachtig cv, maar ook zij had een motivatiebrief die vooral gericht was op hoe enthousiast zij was over de functie en hoe goed het bij haar zou passen. Maar als brand manager weet je ook dat je een merk of product niet aan de man of vrouw kan brengen door tegen je doelgroep - de consument- te zeggen hoe leuk je het zou vinden als ze jouw product kopen.

Nee, je prijst het product aan door een aantal unique selling points te noemen en je te verdiepen in wat jouw doelgroep nodig heeft om hun leven leuker te maken.

En zo verkoop je je eigen enthousiasme ook.

Als jij duidelijk en met overtuiging vertelt wat jou uniek maakt en niet te versmaden voor de organisatie, dan zal jouw doelgroep, de recruiter of lezer van jouw motivatiebrief, daar vanzelf enthousiast over raken... voila! Echt enthousiasme werkt namelijk heel aanstekelijk!!

Ontdek dus welke toegevoegde waarde jij hebt: verdiep je in wat de organisatie kan gebruiken en hoe jij daar als authentiek “merk”met je eigen visie, missie, talenten en kernwaarden in past.


Dan zal het enthousiasme zich verspreiden als rimpels op het water.....


1 opmerking:

Karin zei

Wat een goed en helder stuk heb je hier geschreven!
En eigenlijk heb je helemaal gelijk.. en ik moet toegeven dat ik me er ook wel eens schuldig aan heb gemaakt.

Daarnaast kun je volgens mij eigenlijk niet als persoon enthousiast zijn, je bent altijd ergens enthousiast OVER.