maandag 19 juli 2010

Ben jij wel zichtbaar op je werk? (deel 1)

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: Personal Branding is meer dan alleen maar het hebben van een online identiteit via een profiel hier of daar.

Het betekent vooral dat jij je bewust bent van je toegevoegde waarde en unieke kracht en dat kun je op vele verschillende manieren zichtbaar maken. De online identiteit is dan ook slechts een onderdeel van jouw persoonlijke marketing & communicatieplan!

Vaak krijg ik de vraag hoe je dat nu doet als je al een vaste baan hebt, waar je op zich (voorlopig althans...) prima tevreden bent, maar waar je toch het gevoel hebt dat je er meer uit kunt halen?

Deze week geef ik hierover tips en tricks met de volgende thema's:
 • Zichtbaarheid in het algemeen
 • Je relatie met jezelf
 • Je relatie met de organisatie, leidinggevende en afdeling
 • Vergaderingen, bijeenkomsten en presentaties
 • Netwerken, communicatie, social media
 • Je uitstraling!


Zichtbaarheid in het algemeen

Laat ik vooral beginnen met een belangrijke open deur: zichtbaarheid en bescheidenheid gaan niet (helemaal) samen! En daar heb je dus vaak al de eerste grote drempel om te nemen.
Maar zichtbaarheid betekent ook weer niet dat je arrogant bent of opschept. Je kunt zelf kiezen voor een mooie balans tussen onzichtbaarheid en bescheidenheid aan de ene kant, en zichtbaarheid en "opschepperij" aan de andere kant. Wees als eerste dus gewoon eens wat eerlijker tegenover jezelf over je talenten en sterke punten...

Een ding is wel zeker: ga er nooit van uit dat mensen vanzelf wel zien hoe goed je bent. Dit is gewoon niet het geval, de meesten mensen zijn namelijk niet bijster helderziend...

Met name vrouwen worden nog te vaak gepasseerd voor interessante projecten, promoties of salarisverhogingen. Dat heeft nog niet eens zo zeer met bewuste discriminatie te maken, maar meer met het feit dat mannen over het algemeen makkelijker praten (en netwerken) vanuit hun successen en sterke kanten. Vrouwen hebben helaas de natuurlijke neiging om vooral te praten vanuit zwakke punten. En ook successen vieren wij minder uitbundig en bagatelliseren we veel vaker: "oh, maar zo bijzonder is dat toch niet?" of "maar we hebben het als team gedaan".

Ik zeg heel vaak: als een man faalt is het altijd de schuld van een ander, als een vrouw succes heeft ook...
Als een man een vacature ziet met 8 competenties waarvan hij er maar 1 heeft, zal hij vooral dat ene punt met toeters en bellen in de etalage zetten. Als een vrouw een vacature ziet (of zelfs gevraagd wordt voor een nieuwe positie) met 8 competenties en ze mist er daarvan 1, neemt ze vaak niet eens de moeite om te solliciteren of te accepteren. Zonde!

En die houding past dus totaal niet bij personal branding! Dus wen daar maar even aan!
Begin dus eerst eens voor jezelf het idee te bevatten dat jij jouw successen zichtbaar mag maken!
 • Houd voor jezelf deze week eens een lijst bij van successen op je werk, zowel klein als groot!
 • Als je onlangs een project succesvol hebt afgerond, vertel dat dan ook eens aan collega's of anderen... trakteer of vier het met de afdeling!
 • Accepteer het eerstvolgende compliment gewoon eens door simpelweg "Dank je wel" te zeggen en te glimlachen!
 • Merk eens op welke werkzaamheden jou heel makkelijk afgaan, waar je energie van krijgt! Dat is vaak jouw "motivated skill" oftewel een vaardigheid waar jij van in flow raakt!
 • Vraag eens feedback aan je collega's want vaak zien zij dingen scherper dan jij. Dingen die voor jou zo gewoon zijn, wat voor jou natuurlijk gedrag is, blijken vaak jouw grootste kracht te zijn. Anderen kunnen dat veel beter benoemen! (download bijv. hier mijn 360° feedback oefening)

Zo beginnen we dus deze week dan maar eens op een andere manier....

Want om verder te komen in je werk en om door dat zogenaamde glazen plafond te breken, moet je zichtbaar (en expres jezelf) worden!Geen opmerkingen: