donderdag 4 augustus 2011

Wat voor social media dier ben jij?


Wat voor social media dier ben jij eigenlijk? In hoeverre gebruik jij de technologie en social media al bewust om je doel te bereiken? Weet jij al hoe jouw personal brand er voor staat en hoe je die zo goed mogelijk kan inzetten en durf je jezelf te laten zien?

Deze dieren laten zien op welke trap van de social media jij staat!




Slang
De slang is nog van het oude type... die houdt niet zo van verandering.Vernieuwing is eng, het is zelfs gevaarlijk! Toen nieuwelingen Adam en Eva in zijn paradijs verschenen, zorgde hij met een list dat zij snel weer verbannen werden. Hij wilde niet zien hoe belangrijk deze ontwikkeling was in het grotere geheel. De slang was daarna gelukkig weer veilig en hoefde niet meer mee te veranderen met de ontwikkeling van de mens in zijn wereld. Hij bleef rustig op zijn plekje liggen, keek rond en maakte weinig nieuwe vrienden, alles bleef heerlijk bij het oude. Dat was goed, hij overleefde maar leefde in een eigen wereld. Maar duizenden jaren later is zijn paradijs echt veranderd en kan hij er niet meer omheen: zijn leefruimte is beperkt, hij is eenkennig en heeft hij maar weinig vrienden, velen kijken hem met wantrouwen aan of schudden meewarig hun hoofd. Misschien had hij behalve zijn eigen vel ook de wereld om zich heen moeten vernieuwen...





Stokstaartje
Het stokstaartje is nieuwsgierig en rekt zich uit om van alles te zien en te bekijken. Hij ziet heel wat in zijn eigen blikveld, neemt dit snel in zich op, maar blijft verder stokstijf stil staan. Hij weet wat er speelt en waar hij zijn informatie, eten en plezier moeten halen. Maar zelf levert hij niet echt een bijdrage. Het is een klein roofdier en hij verzamelt dan ook kleine prooitjes die hij snel consumeert, zonder te delen. Hooguit bij gevaar, of een inbreuk op hun privacy, maken ze een geluid en communiceren ze om anderen uit hun gemeenschap te waarschuwen. Zelfs duikt ie daarna snel weg. Als hij zich ook weer in zijn woongemeenschap terugtrekt is hij vrijwel onzichtbaar, anoniem en goed gecamoufleerd .



Koe
Een koe is natuurlijk het prototype kuddedier... als iedereen in haar omgeving met de kop naar de sloot gaat staan, dan doe zij het ook. Ze is dus wel aanwezig, laat af en toe met een welgeplaatste loei wat van haar horen, maar niet al te vaak en ook niet zo luid.... Als er iets gebeurt van belang, loopt ze gedachteloos achter de rest aan zonder haar eigen mening hierover te delen, sterker nog, zonder zelfs maar een eigen mening te vormen. Ze hebben in de kudde nog geen onderscheidend vermogen ontwikkeld, zijn 'part of the gang' en er is geen hiërarchie. Een koe produceert wel melk, maar het zijn vooral anderen die van die melk wat moois of voedzaams maken. Zij geeft er niet zo om, melk is melk en zij doet gewoon `haar ding`. Slechts heel af en toe durft een koe paars te zijn....


Ekster
Een ekster is een verzamelaar.... pur sang! Hij verzamelt mooie, glimmende voorwerpen en objecten. Hij weet precies waar hij die kan vinden en hoe hij dat mooi kan uitstallen in zijn nestje om anderen daar mee te verblinden of te verblijden. Als hij echt een briljantje heeft gevonden, wil hij dat wel delen met zijn nestgenoten. Hij is erg trots op alles wat hij heeft verzameld, laat dit graag zien en vertelt er ook graag over... Hij is een organisator en brengt graag zijn eigen orde aan in zijn vondsten en is altijd op zoek naar meer en naar nieuws... een constante stroom van nieuwe glimmende voorwerpen, dat is voor hem de hemel op aarde! Als een andere ekster wat moois heeft, zal hij dat graag aan anderen laten weten. Zelf maakt hij weinig mooie dingen, daarom moet hij het nog wel een beetje van anderen hebben en laat hij zichzelf nog niet graag zien. Hij is vooral goed in zijn vak en vind dat dat gewoon duidelijk moet zijn.


Aap
Een aap is het ultieme sociale dier.... kwebbelt er wat op los met zijn soortgenoten en reageert op ze. Hij geeft zijn mening, soms positief, soms negatief. Hij wil er wel bij blijven horen, dus gaat hij het gesprek aan en heel soms ook een pittige confrontatie, maar daarna keert hij weer vriendschappelijk terug naar het nest waar hij zijn normale plek inneemt. Ook pikt hij de lekkere vlooien uit de pels van anderen en helpt ze graag, als anderen dat durven te vragen.
Zijn speelsheid en ondeugd is ontwapenend, maar zorgt soms ook voor verwarring, niet doordachte acties en oeverloos gebrul. Het is een gezelligheidsdier die warme gevoelens opwekt bij anderen (ook niet-soortgenoten) maar nog niet helemaal bewust is van zijn impact. Hij is nog bang om zijn plek in de hierarchie te veranderen door zijn gedrag aan te passen....


Leeuwin
Deze krachtige verschijning staat bijna bovenaan de voedselketen. Ze weet haar plaats, gaat graag op jacht en weet de aandacht op zichzelf te vestigen. Als het moet, want soms kan ze ook sluipend en stil op haar doel afgaan. Ze maakt daarna wel veel lawaai als ze eenmaal het gewenste succes heeft behaald en laat dit graag horen met haar gebrul. Ze deelt haar kennis maar wel beperkt, vooral met haar zusters en vriendinnen die hetzelfde doel hebben. Ze neemt haar kinderen mee en leert ze het leven door te ervaren. Niet iedereen ziet de leeuwin graag, maar dat kan haar niet zo veel schelen, ze is immers zelfverzekerd. Want ondanks het feit dat haar man de koning van de jungle wordt genoemd, neemt zij, soms bescheiden en soms met veel bravoure, eigenlijk de echte leidersschaprol op zich. Nog 1 stapje verwijderd van echt 100% expres zichzelf...



Dolfijn
De dolfijn is slim, sociaal, communicatief en ontwikkeld. Hij voelt zich als een vis in vele wateren thuis en hij heeft interactie met de hele wereld om zich heen. Hij deelt graag zijn kennis en laat zien wat voor kunstjes hij allemaal kan. Dit doet ie zonder op te scheppen maar gewoon door zijn talenten te laten zien. Hij leert snel en gebruikt deze kennis weer om te ontwikkelen en anderen te amuseren. Bovendien kun je zien dat hij er plezier in heeft, als hij iedereen met zijn kliks laat weten waar hij is geweest en waar hij heen wil en surft op zijn gemakje rond! Hij is doelbewust en gebruikt zijn zintuigen optimaal om alle relevantie informatie op te nemen. Hij is in balans, is expres zichzelf, deelt en ontvangt en weet de technologie en de wezens om zich heen op een prettige manier in te zetten. Het is een vrijbuiter en wekt een optimale beleving op voor iedereen... iedereen wil zijn vriend zijn!



Disclaimer: alle afbeeldingen van dieren heb ik dankzij mijn vermogen om als een dolfijn te surfen op het internet gevonden. Denk jij een afbeelding te herkennen waar jij recht op hebt, vind je mij een gemene ekster en voel jij je nog echt een slang of een stokstaartje, laat me dit vooral weten, dan zorg ik dat ik uit jouw paradijs of comfort zone verdwijn. Ben je een koe dan ben ik benieuwd naar jouw mening over het auteursrecht, durf je die discussie aan? Ben jij een van de ander dieren, laat me dan zeker even weten wie ik als bron mag vermelden, zowel hier als op andere media!

Geen opmerkingen: