dinsdag 26 juli 2011

LinkedIN vermoordt de sollicitatiebrief...

(afbeelding + informatie over de " apply button" van Mashable)


... dat klinkt wel erg dramatisch he, maar wat ik al jaren geleden heb voorspeld lijkt nu toch steeds dichterbij te komen! De traditionele sollicitatiebrief lijkt zijn langste tijd gehad te hebben...

LinkedIN kondigde het al een tijd geleden aan, maar vanaf nu kan je hem ook echt tegenkomen bij online vacatures: de LinkedIN solliciteer button.

Bedrijven hebben vanaf nu de mogelijkheid om in hun vacatures deze button op te nemen, zodat kandidaten gelijk kunnen reageren met een link naar hun profiel op Linkedin. De reagerende kandidaten krijgen dan een formulier die ze kunnen invullen en waarbij natuurlijk ook wel de ruimte is om een korte persoonlijke notitie bij te voegen. De vacaturehouder of hiring manager krijgt zo direct toegang tot het LinkedIN profiel van de sollicitant.

Wat het nu natuurlijk nog belangrijker maakt, dat je LinkedIN profiel er goed uitziet, want voor een online profiel gelden natuurlijk dezelfde regels als voor een traditioneel cv of een sollicitatiebrief:
 • de inhoud moet goed zijn (kwaliteit van de informatie)
 • het moet aansluiten op de vraag in de vacacture
 • er mogen geen taal- of andere fouten in zitten
 • het moet duidelijk zijn met niet al te veel vakjargon
 • er mogen natuurlijk al helemaal geen onwaarheden in zitten

En dus verandert en nu eigenlijk ook weer niet zo heel veel in sollicitatieland. Het wordt wel makkelijker maar het is en blijft iets waar je persoonlijke aandacht aan moet besteden. Je presentatie is en blijft belangrijk!

Je hoeft echt niet meer in de pen te klimmen om te solliciteren!

Misschien is die presentatie zelfs nog wel belangrijker online, omdat je nu met een paar muisklikken je persoonlijke presentatie aan jouw potentiele werk- of opdrachtgever heel gemakkelijk en snel kunt versturen. En dan sluipt er misschien sneller een soort van gemakzucht in. Blijf je dus steeds bewust van de kwaliteit van jouw profiel, van de informatie die je geeft en keywords die je gebruikt. Een LinkedIN profiel kun je niet makkelijk per sollicitatie aanpassen zoals bij een traditioneel cv dus is het ook veel belangrijker dat je profiel altijd goed weergeeft wie jij bent, wat jij te bieden hebt en wat jouw doel is.


Zorg dus in ieder geval altijd voor de volgende punten in je profiel:
 1. Een duidelijke titel: welke functienaam dekt voor jou het beste de lading van wat jij nu doet! Dat hoeft niet per se de functienaam in je arbeidscontract te zijn.
 2. Ben je momenteel zonder werk, gebruik dan toch een duidelijke functietitel en vooral geen cliches als "op zoek naar uitdaging" of "in between"
 3. In de summary een goede, korte en duidelijke pitch over jezelf! In feite kan dit stukje jouw motiviatiebrief vervangen als je hier meer over jezelf blootgeeft.
 4. In specialties heldere en begrijpelijke keywords, met niet al te ingewikkelde vakjargon of afkortingen.
 5. Zorg dat je een aantal welgemeende recommendations hebt.
 6. Richt je profiel op de zoeker: leef je in in je toekomstige werk- of opdrachtgever en vertel voor welk probleem jij de oplossing bent.
 7. Zorg dat je profiel netjes en overzichtelijk is en dat het compleet is.
 8. Zorg dat je profiel voor 100% is ingevuld,
 9. Een persoonlijke maar professionele profielfoto!
 10. Link naar overige informatie over jouw via een url of een applicatie voor b.v. Slideshare, blogs of Box.net.
 11. Zorg vooral dat je contactgegevens altijd actueel zijn en kloppen!!
En zo lijkt het er op dat LinkedIN het oude solliciteren gaat vermoorden..... of niet???

Ik moest denken aan een oude popsong uit 1979 toen de titel van deze blog in mijn hoofd kwam (of andersom) en realiseer me maar al te goed dat de radio anno 2011 helemaal nog niet dood is, alleen is het medium wel anders dan in de jaren '70....

Hulp nodig bij het solliciteren en het professionaliseren van jouw LinkedIN profiel of traditionele maar creatieve cv? Neem nu contact op en Start Making Sense!!

Speciale nazomer aanbieding: Quick Scan van je online ID en cv voor slechts 99 euro! (augustus en september)

Geen opmerkingen: