dinsdag 4 december 2012

"Omlijst jezelf": tip 2 voor een overtuigend cv - persoonlijk profiel
Vandaag de tweede van vijf eigenwijze communicatie tips voor een overtuigend en opmerkelijk cv:
  1. Contactgegevens: geef ze een andere plaats en functie
  2. Persoonlijk profiel: pak je podium
  3. Kopregel
  4. Bewijsvoering
  5. Taalgebruik

Persoonlijk profiel: pak je podium!

Het persoonlijk profiel is in Nederland nog een relatief nieuw onderdeel op het cv en nog niet iedereen maakt hier optimaal gebruik van. Soms bungelt het onderaan het cv, of is het verpakt als een soort verlanglijstje met (te) veel kwaliteiten, vaardigheden, competenties, "skills"  of steekwoorden. Ook viert de "bullshitbingo" weer hoogtij, want het schrijven van een persoonlijk profiel is voor velen moeilijk zonder in nietszeggende containerbegrippen en trendwoorden te vervallen.

Een verlang- of boodschappenlijstje oftewel rijtje met competenties raad ik in ieder geval helemaal af.
Vaak gebruik je er toch te veel: alles meer dan drie, blijft niet hangen en is niet meer onderscheidend en realistisch. Kies dus hooguit drie tot vijf eigenschappen die voor jouw personal brand belangrijk zijn, onderscheidend (niet iedereen in jouw vakgebied heeft die) en verweef die in je profiel en de rest van je cv.

Maar nu je dus je contactgegevens hebt aangepast heb je ruimte gemaakt voor jezelf en kun je je cv beginnen met jouw "5 seconds of fame": je persoonlijk profiel.

Begin je cv dan ook met een echt persoonlijk, persoonlijk profiel. Eentje die echt bij jou past en gelijk de aandacht trekt en jou omlijst en in een positief en helder daglicht stelt.  Je profiel moet niet te lang zijn, want dan "verleid" je de recruiter niet om verder te lezen. Vijf regels zijn er meer dan genoeg, denk aan KISS: keep it short & simple.  Pak je podium en vertel datgene dat jij kwijt wilt. Daarmee zorg je er gelijk voor dat de rest van je cv in datzelfde licht gelezen wordt. De recruiter gaat in je cv op zoek naar bewijsvoering van datgene dat je beweert, dus zorg dat het echt is!


Afbeelding van www.lifebrander.nl

Bullshitbingo

Vermijd containerbegrippen, jeukwoorden *), vaagtaal, jargon, afkortingen en nietszeggende woorden. Staat het woord op de bullshitbingo kaart of  is het een woord dat meerdere betekenissen kan hebben, zoek dan naar een woord dat echt bij jou past. Je vindt een "woordenschat" aan alternatieven via Google of op www.synoniemen.net.  Gebruik vaardigheden en talenten ook alleen maar als je het zelf echt concreet kunt maken met een STAR voorbeeld.

Nu staan er in veel vacatures ook veel containerbegrippen, laten we eerlijk zijn: ook het opstellen van een wervende vacature is een vak apart. Maar val niet in de valkuil om die saaie begrippen 1-op-1 over te nemen in je profiel. Vertel wat je vooral nog meer hebt te bieden.... maak de lezer nieuwsgierig en wees onderscheidend en opmerkelijk!

Een voorbeeld van een zin die echt niet kan is:
"Ik ben een teamplayer die ook zelfstandig kan werken"  Kies! Het een sluit het ander niet uit! 
Verder erg: "no-nonsense" en "mensenmens".... wat is hier nl. het tegenovergestelde van en wat zegt het eigenlijk?  En hoe onderscheidend zijn worden als doelgericht, mensgericht, resultaatgericht, oplossingsgericht nog en wat wil je er eigenlijk mee zeggen?

Wees dus origineel maar blijf wel zakelijk en duidelijk en geef het een "personal touch"

Voor welk probleem ben jij een oplossing?

Wees niet te veel "ik-gericht" maar vertel wat jouw vaardigheden en talenten bij elkaar genomen voor  voordeel hebben voor de werkgever. Verbind er dus altijd een positieve belofte aan:
"Doordat ik u als financieel expert het specialistische werk uit de handen neem, ontzorg ik uw organisatie zodat u zich kunt richten op de core business"
"Door mijn werkervaring in het buitenland, grote talenkennis en mijn sterke sociale vaardigheden kan ik mij inleven in verschillende culturen en doelgroepen en zet daarmee uw diversiteitsbeleid op de kaart"

Gebruik in je profiel daarom minstens een paar verbindingswoorden zoals "Doordat, zodat, daardoor, hiermee, met, door, hierdoor, waardoor, waarmee". Hiermee geef jij op een professionele manier aan wat jij voor de ander kunt betekenen, je geeft zo gelijk je visitekaartje af!


Stijlfiguren

Gebruik een stijlfiguur om je persoonlijk profiel opvallend en makkelijk leesbaar te maken, speel met taal en gebruik passende humor om een onderscheidend stukje over jezelf te schrijven. Dit maakt het voor de recruiter, die honderden profielen leest die allemaal op elkaar lijken, een stuk makkelijker en je hebt gelijk een voorsprong.


Vergelijkingen: "Een kei in marketing in communicatie en een rots in uw branding"
Alliteratie: "Heldhaftige Hulverlener met gevoel voor Humor en een groot Hart.
Metafoor: "Ik ben een blikopener die management helpt echt te zien wat een organisatie nodig heeft"
Thema: Voor een cliente die soms stottert hebben we in haar profiel allemaal uitdrukkingen en metaforen gebruikt die met spreken te maken hebben: recht van spreken hebben, niet op haar mondje gevallen, geen blad voor de mond nemen en graag het woord nemen. Dan laat je op een andere manier zien dat je toch heel communicatief vaardig bent en dat je het lef hebt om van een kwetsbaarheid je kracht te maken.

Nu weet ik wel dat niet iedereen een talent heeft om zo met taal te spelen, het moet ook wel echt bij je passen om een profiel zo te schrijven. Uiteraard wil ik je er graag bij helpen, mocht je dat zetje in de goede richting nodig hebben!


Sluit af met een duidelijke "call 2 action" of een vraag

"Voor een frisse, inspirerende blik op de arbeidsmarkt haalt u het merk Tessa in huis"
"Hoe kan ik jou helpen om ook op je cv expres jezelf te zijn?"


I rest my case.... ;-)*) Disclaimer: ik vind jeukwoord eigenlijk een enorm jeukwoord. "Jeukwoorden" zijn dan ook heel persoonlijk, want wat de één doodnormaal vindt, vindt de ander vreselijk. Ik gebruik in deze blog vast een paar woorden die jij als jeukwoorden ziet. En er zijn vast en zeker recruiters die een hekel hebben aan metaforen of humor in een cv. Gebruik daarom ook zo veel mogelijk je eigen woorden en dat wat bij jou past. Dan is de kans dat je een lezer en toekomstige werkgever vindt met dezelfde visie het grootst!! Maar wees vooral expres jezelf.... ;-)  (jeukwoord?)


Geen opmerkingen: