dinsdag 15 januari 2013

Ik heb een droom....


Vandaag blijkt dus de geboortedag te zijn van Martin Luther King Jr.

 


Hoe toevallig dat ik gisteren weer eens in vuur en vlam kwam te staan na het lezen van het zoveelste krantenartikel over "50-plussers" op de arbeidsmarkt en een reportage op tv over jeugdwerkloosheid en “starters”. Ik twitterde 6 punten van mijn droom en die werden met veel respect geretweet en de reacties waren hartverwarmend. Dan kan het dus toch??  

Net als Martin Luther King heb ik een droom…. een droom dat iedereen gelijk is en mensen met respect worden behandeld en beoordeeld op hun eigenschappen en talenten.  Zelfs in moeilijke tijden en zonder vooroordelen en negatieve beeldvorming.  En dat iedereen in deze moeilijke tijden op de arbeidsmarkt dezelfde rechten en plichten heeft, dus niet dat de ene groep “positief gediscrimineerd” moet worden ten koste van een andere.  Het is momenteel voor iedereen moeilijk, dus laten we vooral onze schouders eronder zetten!! En dromen van betere tijden en niet alleen dromen, maar er ook aan werken ….  

Tijd voor een mentaliteitsverandering in Nederland bij werkgevers EN werknemers....

I have a dream! 


Dat we mensen die keihard solliciteren en keer op keer worden afgewezen geen “werklozen” meer noemen. Je wilt echt niet weten hoeveel energie, tijd en moeite het deze dagen kost om  een geschikte baan te vinden. Het is vaak meer dan een full time job en het houdt mensen 24/7 bezig!
 Ik zie mensen die netwerken, die zich nieuwe kennis (van social media bijv.) snel eigen maken of zich –soms uit eigen zak- laten bijscholen of coachen om maar weer van nut te zijn voor de maatschappij. Die gewoon niets liever willen dan werken! Het is een belediging om mensen werkloos te noemen…. niemand is werkloos! Voortaan hebben we het gewoon over werkzoekenden! 
 

I have a dream! 


Dat we al deze werkzoekenden ook gewoon werkzoekenden noemen. Geen 50-plussers, geen starters, geen allochtonen, niet moeilijk plaatsbaar of "met afstand van de arbeidsmarkt".  Geen labels meer, behalve de labels die mensen zelf verdienen! De labels die ze door goede zelfkennis (geholpen door gedreven loopbaanprofessionals!) als positieve eigenschappen met hun personal brand kunnen neerzetten.  Iedereen heeft iets heel bijzonders te bieden, waarvan ik zeker weet dat er altijd iets voor is te vinden! Zelfs in het "kunstmatige eco-systeem" van de arbeidsmarkt met zijn sterke oog voor de onoffiele Nederlandse grondwet:  “Doe maar normaal dan doe je al gek genoeg!”. 

I have a dream! 


Dat iedereen recht heeft op een echte goede loopbaanprofessional of coach en op de begeleiding en training die ze nodig hebben. Het UWV wekt niet meer de onterechte indruk dat ze mensen willen helpen maar laten dit aan de professionals over die dit met hart en ziel en veel talent doen. Het UWV is er alleen  voor de regels en de procedures, want natuurlijk hebben we die ook nodig.
Dat zij hun uitzinnige budgetten niet meer uitgeven aan een duur pand of dure bestuurders maar aan de dingen die er toe doen: mensen en een gezonde arbeidsmarkt.

I have a dream! 

Dat iedereen ook gewaardeerd wordt naar de waarde die die persoon toevoegt. En dat mag best verschillen binnen 1 functie. Mensen doen hun werk nu eenmaal allemaal op een andere manier met andere resultaten. Dus niet zomaar een streepje erbij omdat je een jaartje ouder wordt, maar wel een streepje erbij voor je toegevoegde waarde. Dat betekent misschien ook soms dat je ergens niet meer van waarde bent en je weer even uit je comfort zone moet om er voor te zorgen dat je weer op een passende plek komt.
En waardering mag zeker ook geuit worden in een pluim en in het voeren van goede beoordelingsgesprekken. Waarin we de boel eens omdraaien:  waarin ben jij al zo goed, dat een cursus of opleiding er voor zorgt dat jij NOG beter wordt?

I have a dream!


Dat alle mensen en ook organisaties kritisch naar zichzelf kunnen en durven te kijken om zo kennis, kunde, kernwaarden, kracht maar ook kwetsbaarheden bloot te leggen en op de beste manier in te zetten!   Zo kunnen we tenminste echt op basis van toegevoegde waarde kiezen om mensen op een goede plek in te zetten.

I have a dream! 


Dat werkgevers en werknemers van rol verwisselen en er weer balans ontstaat op de arbeidsmarkt en in de “machtsverhoudingen”.  Werkgevers zijn individuele professionals die iets te bieden hebben en daar trots op zijn en die zoeken naar een plek waar zij dit kunnen doen en daarmee waarde toevoegen. Werknemers zijn de organisaties die deze diensten afnemen en daar op een duurzame en respectvolle manier mee om gaan en gebruik maken van de synergie die hierdoor ontstaat. I have a dream! 


Dat het niet meer relevant is als mensen iets afwijken van “de norm”, sterker nog, er is geen norm!! Mensen zijn allemaal uniek en de enige norm die zou moeten gelden is of we onze aangeboren karakter en talenten op een nuttige manier inzetten.  Het verhaal van de mens wordt belangrijk, want dat wat je van nature meekrijgt (intelligentie, talent, lichamelijke eigenschappen, karakter, uiterlijk, manier van denken) is  belangrijk onderdeel van je personal brand en levensmissie.
Een groter zelfbewustzijn en zelfwaardering, geholpen door de omgeving, is daarbij cruciaal. 

I have a dream! 


Dat ik mensen mag blijven helpen om hun talenten, eigenschappen en levensmissie te ontdekken. Dat de wereld kennismaakt met de voordelen van expres jezelf zijn, zowel in je privé leven als in je werk! Dat iedereen gewoon doet waar hij of zij voor gemaakt is….
En dat ik mijn eigen talent, kennis en eigenwijze visie mag blijven delen om hier aan bij te dragen, hoe naïef sommigen dit dan ook zullen vinden….

I have a dream! 


Dat grote mensen met grote dromen zoals Martin Luther King, Jr. soms ook verpakt zitten in kleine porties en in onverwachte hoeken.
Maar ook met kleine porties hoop, visie en dromen waarmaken wordt de wereld langzaam een klein stukje mooier…. 


I rest my case….. en droom rustig verder.... :-)


 "Je haalt het beste uit mensen, niet door ze het vuur na aan de schenen te leggen, maar door het vuur in ze aan te wakkeren - Bob Nelson"


PS: Martin Luther King, Jr. werd vermoord op 4-4-1968 (dertien dagen voor mijn geboorte) maar zoveel vuur en passie kun je gelukkig niet blussen, zijn missie leeft voort (ook al zijn we er nog lang niet).  Lees hier een stuk uit zijn meest beroemde speech van 28 augustus 1963. 

Geen opmerkingen: